New look recycling centre will be easier to use

Recycling Centre

Posted on: 6 February 2018

Killacleave Recycling Centre in Ilfracombe is having a face lift that will improve the site layout, and make it easier for people to use.

Out will be the concrete cobbles, and in will be extensive resurfacing of smooth concrete container areas, tarmac surfacing and associated drainage works.

Large concrete pads around the outside of the space will mark the new locations for the bins – changing the layout from a gyratory circle around the central row of bins, to a new more spacious and leisurely route that optimises manoeuvrability.

In short, the Council says, it’ll be much better than it is currently.

But the site’s not large enough for the work to happen while the recycling centre’s open. There is not enough space and it wouldn’t be safe.

So for as minimum a period as possible, the Council is curtailing the site’s opening hours to weekends only, with the improvement works being carried out throughout the week while it’s closed.

The work will begin on Monday 19 February, and the site is expected to fully reopen on Friday 6 April.

It will operate normal opening hours at the weekends, but because space is an issue, it’ll be a basic service for general non-recyclable waste, metal, cardboard and wood and garden waste only.

All other waste, such as batteries, plastics, oil, electrical equipment, fridges, TVs, glass, fluorescent tubes, gas bottles, paper, soil/rubble, textiles, tyres, and such like, will have to be disposed of in other ways, either via the kerbside recycling collections (see http://www.northdevon.gov.uk/bins-and-recycling/what-goes-in-your-binboxbag/ for what can be accepted), or taken to Barnstaple’ Seven Bretheren Recycling Centre, or Maclins Quarry Recycling Centre in South Molton.

Cllr Andrea DavisCouncillor Andrea Davis, the County Council’s Cabinet Member with responsibility for waste and recycling said:

“It’ll be a few weeks, but once we reopen, people will see it’s very much worth it. The current surface needs replacing urgently, and it’s an opportunity to make the whole site work more efficiently for its visitors. The new layout makes a lot of sense, and it’ll be much easier to use. But in the meantime, we apologise in advance for inconvenience while the work’s done.”

Posted in: Environment