Relocating the retaining wall will improve visibility

The wall on Canal Hill

Posted on: 4 September 2017

Construction work will begin this month to relocate the retaining wall, to the east of the entrance to the Grand Western Canal car park, making it much safer for visitors to the canal.

The wall, which rises to about 10 foot nearest the car park’s entrance, makes visibility very difficult, particularly for people leaving the car park. Moving the wall back 2 metres, and creating a footpath between the road and the wall, will improve visibility and provide a safer crossing point for pedestrians.

View for drivers and pedestrians leaving the entrance to the car park.

Work is planned to start Monday 18 September, and has been scheduled to avoid causing disruption to the Canal during its busy summer months. It will be paid for by developer contributions arising from the Tiverton Eastern Urban Expansion.

The work is expected to take nine weeks to remove the existing wall, dig out the tons of earth behind it, build the retaining wall, and to create the new footpath. The new concrete wall will be faced with stone from the existing wall so that the historic appearance of this location is preserved.

To enable contractors to complete the work safely, the section of Canal Hill near the entrance to the car park will be closed, with diversions in place for light vehicles via Tidcombe Lane and Blundells Road, and via the M5 and A361 for heavy goods vehicles. Access at weekends will be open whenever possible, with traffic management.

Councillor Stuart Hughes, Devon County Council’s Cabinet Member responsible for highways said:

“These changes will improve road safety for pedestrians and road users visiting the canal basin. We’re conscious that we want to preserve the historic look of the new wall, so we’ll be using stone from the existing wall.”

Devon County Councillor for Tiverton East, Colin Slade, said:

“The current wall obscures visibility for drivers leaving the car park. I’m not aware that there have been accidents, but anyone who knows that junction will know that turning right towards town is made more difficult because of the poor visibility. I’ll not be alone in welcoming these improvements, which will also make it safer for pedestrians.”

Be the first to Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Comments are held for moderation. House rules

Posted in: DCC Homepage